İnfantilkolik,Gaz Problemi (Süt çocuğu koliği)
Sağlıklı gelişen bebekte doğumdan 2 hafta sonra ortaya çıkan, günün belirli saatinde meydana gelen, genellikle 3.aya kadar devam eden hiçbir nedene bağlanamayan ağlama krizleri.
İnfantilkolik
Sıklık % 15-30, erkeklerde daha sık
Anne sütü ile beslenenlerde daha nadir
Etyoloji bilinmemekte
En fazla kabul gören açıklama: Erken yeni doğan döneminde dışarıdan gelen uyarıları engelleyici bir mekanizmanın var olduğu, birinci haftadan sonra bu engelleyici mekanizmanın ortadan kalktığı ve bebeğin dış uyaranlara karşı daha uyanık ve duyarlı hale geldiği şeklindedir. Uyaran bombardımanı altındaki bebek akşam saatlerinde iyice gergin ve uyarılmış olur. Sonuçta, nedensiz ağlamalar görülür.
Koliğin tedavisi nasıldır?
Koliğin henüz nedeni bilinmediği için, kesin tedavisi de yoktur. Koliğe yönelik yapılan uygulamaların vakaların çok az bir kısmında işe yaradığı görülmektedir. Aslında kolik bulgularının ortadan kalkması için sorunun çözümünü zamana bırakmak, yani bebeğin büyümesini ve böylece koliğin sonlanmasını beklemek en anlamlı yaklaşım olmaktadır. Ancak bazı davranış terapileriyle ağlamanın şiddetini azaltmak mümkündür.
Sakinleştirme teknikleri nelerdir?
Bu teknikler İngilizce’de 5-S ile tanımlanıyor:
Swaddling (Kundaklama): Aşırı sıcak tutmaktan koruyarak, başı örterek, gevşek ve bol bir battaniye yardımıyla, kalça ekleminin kıvrılmasına izin verilerek yapılan kundaklama
Side: Yan yatış ya da sırt üstü pozisyonda uyutmak
Sııss sesi: Bebeğin kulağına sıııs sesi verme
Sallama: Her zaman baş ve boyunun desteklenerek, küçük çalkalama hareketleri, bir kereden fazla ileri-geri hareketi yaptırılmayacak şekilde olmalı.
Sucking (Emme): Emzik ya da parmak emmesi.
Bu tekniklerin bir arada kullanılması, ağlama nöbetlerini azaltıyor.
Kaynak : Academic Hospital