Gerçekten bebek istiyor musunuz?
Bu sorunun yanıtını eşler birlikte vermeli. Eğer iki taraf da “artık bir bebeğimizin olması zamanı geldi” diyorsa, önlerindeki süreci değerlendirmeleri gerekir. Bebek istiyorsanız ve doğurganlık açısından hiçbir probleminiz yoksa, her adet döneminde ortalama yüzde 25 gebe kalma şansına sahipsiniz. İlişki sıklığı, yaşınız ve zamanlamanız da gebeliği etkiler.
Çocuk sahibi olabilecek çağdaki yetişkinlerin yüzde 10 – 15’inin kısırlık sorunu ile karşılaşmaları olasılığı da var. Ancak bu sorun, günümüzde çeşitli tedavi yöntemleriyle büyük oranda aşılabiliyor. Bebek bekleme sürecine girmek için önce çiftlerin buna karar vermesi gerekiyor.
Doğumun sağlıklı gerçekleşmesi için, anne adayının bu çok özel olaya kendini hazır hissetmesi büyük önem taşıyor.
Unutulmamalı ki, anne olmak korkulacak bir durum değil, aksine bir sevinç ve övünme nedenidir. Başta eşi ve diğer yakınları anne adayına bunu hissettirmelidir.
Gebeliğe Hazırlık
Gebelik öncesi, yanıt verilmesi gereken ilk soru şu olmalı:
- Anneliğe hazır mıyım?
- Düşünce olarak anneliğe hazır olmak çok önemli; ancak, anne adayının sağlık açısından da buna hazır olması gerektiği unutulmamalı.
- Uygunsa, gebelik öncesi bazı kan tetkikleri ve vitamin desteği ile ilk adımlar atılabilir.
- Gebelik düşünüldüğünde doktora başvurulmalıdır. Bebeğin sağlığı için gebelikten 3 ay önce başlanıp, gebeliğin ilk 3 ayında devam edilen folik asit takviyesi yapılması uygun olabilir. Bu takviye, bebekte oluşabilecek bazı sakatlıkları % 50 oranında azaltabilmektedir.
- Normal bir gebelikte doğumun nasıl yapılması açısından son gebelik ayı dikkate alınmalıdır.
- İdeal olan normal doğumdur. Ancak günümüzde çeşitli etkenlere bağlı olarak sezaryen tercih edilebilir. Bu tercihte özel sağlık nedenleri ve daha önce sezaryenle doğum yapmış olmak gibi etkenler rol oynayabilir.
Neler Yapılmalı?
İlk 4 ayda yapılan ve ultrason + kan testleri ile Birlikte gerçekleştirilen bazı testler bütün gebeler için gereklidir.
Ayrıca, özel sağlık durumu, yaşa bağlı sorunu ve genetik problemleri olan gebelerde ilave testler olabilir.
Herhangi bir sistemik hastalığın tedavisi amacıyla gebe kalınmasının önerilmesi doğru olmaz.
Bir bebeğe gösterilen özen, gebelik sürecinde anne adayına da gösterilmelidir.
Hem bebek hem anne açısından sağlıklı bir doğum gerçekleşmesi için hekimle düzenli ilişki içinde olunması son derece önemlidir.
Anne adayı ile hekim ilişkisi doğumun sağlıklı sonuçlanması açısından olduğu kadar anne adayının güven duygusunun pekişmesi açısından da önem taşır. Bu ilişki sayesinde anne adayı doğum gününe kadar korkularını yenmiş, artık bebeğini kucağına almaya hazır özgüvenli bir kimlik kazanır.