Bakıcı Dadı İnsan Kaynakları | bebek bakıcısı | çocuk bakıcısı | bakıcı arıyorum

Yabancı Bakıcı Güvenilir mi ?

Yabancı bakıcı çalıştırmadan önce sağlık kontrolünden geçirin !!!
Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Altın: "İlaca dirençli verem olguları birçok ülkede ana halk sağlığı sorunu olmaya başladı. İlaca dirençli verem olgularının yarıdan fazlası Afrika ülkeleri ile Doğu Avrupa ülkelerinde tespit ediliyor"
 
Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof.  Dr. Sedat Altın, Moldova, UkraynaAzerbaycan, Türkmenistan gibi ilaca dirençli  verem vakalarının olduğu ülkelerden gelen, yardımcı veya  çocuk ile hasta  bakıcısı olarak çalıştırılan kişilerin mutlaka sağlık kontrolünden geçirilmesi  gerektiğini bildirdi. 
 
Altın, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede,  dünyada yeni verem  hasta sayısının  yılda yaklaşık yüzde 2 civarında azaldığını belirtirken ancak  yeni vakaların yüzde 3,6'sının, daha önce tedavi olup yeniden hastalandığını,  hastaların yüzde 20'sinde de ilaç direnci geliştiğini ifade etti. 
 
İlaca dirençli verem olgularının birçok ülkede ana halk sağlığı sorunu  olmaya başladığına işaret eden Altın, bu olguların yarıdan fazlasının Afrika  ülkeleri ile Doğu Avrupa ülkelerinde tespit edildiğini kaydetti. 
 
Yeni vaka verem hastalarından ölüm oranının giderek azalmasına karşın,  ilaca dirençli olgularda ölüm oranının yüksek olduğuna dikkate çeken Altın, 136  ülkeden Dünya Sağlık Örgütü'ne ilaca dirençli verem vakalarının bildirildiğini  ifade etti. 
 
Bu ülkelerden gelen çocuk ve hasta bakıcılarına dikkat 
Türkiye'de tespit edilen ''çok ilaca dirençli'' vakaların bir çoğunun  yabancı ülkelerden geldiğine dikkati çeken Altın, şunları söyledi: 
"2012 yılında Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirimde bulunan 136 ülkeden  çok ilaca dirençli verem hasta sayısı yüksek olan Doğu Avrupa ülkeleriyle  (Letonya, Litvanya, Moldova, Ukrayna) Orta Asya ülkelerinden (Azerbeycan,  HindistanPakistan, Türkmenistan gibi) ülkemize değişik nedenlerden gelen bir  çok kişi mevcuttur. Türkiye'ye bol miktarda Türkmen, Özbek, Azeri hastabakıcı  veya çocuk bakıcısı geliyor. Ayrıca çalışmak üzere de Moldova, Ukrayna gibi  yerlerden de gelenler çok. Son yıllarda ülkemizde de saptanmaya başlayan çok  ilaca dirençli olguların çoğunluğu bu ülkelerden Türkiye'ye gelen hastalardır.   Ülkemiz açısından da bu ülkelerden çalışmak üzere veya kaçak olarak gelen hasta  kişilerin, evlerde yardımcı, çocuk bakıcısı veya hasta bakıcısı olarak çalışması,  büyük tehlike oluşturmaktadırlar'' 
 
"Mutlaka akciğer filmleri çektirilmeli'' 
Bu ülkelerden gelen kişilerin sağlık kontrolünden geçirilmesinin  önemini vurgulayan Altın, ''Özellikle çok ilaca dirençli ülkelerden gelmiş ve  evde yardımcı olarak çalıştırılmak üzere alınan kişilerin muhakkak akciğer  filmlerini çektirip göğüs hastalıkları uzmanlarınca muayenesini yaptırarak hasta  olup olmadıklarını garanti altına almalarını tavsiye ediyoruz. Hasta olanlar  tespit edilirse, ailemize, çocuklarımıza dirençli mikropların bulaşmasını  engellemiş oluruz.'' dedi. 
 
Altın, dünya üzerinde 450 bin civarında dirençli hastanın olduğunu,  buna karşın 2012 yılında tedavisine başlanan 77 bin hasta bulunduğunu, Türkiye'de  kayıtlı 250 civarında verem hastasının 179'unun yani çoğunluğunun yurt dışından  geldiğini söyledi. Bu hastaların ilaç tedavisi almakla birlikte, daha uzun süre  (2 yıla kadar) ve etkinliği daha az, yan etkileri daha fazla birçok ilacı  kullanmak zorunda olduğunu anlatan Altın, amaçlarının dirençli tüberküloz hasta  sayısında artışı engellemek olduğunu bildirdi. 
 
Bulaştırıcılıkları kayboluncaya dek izole edilmeli 
Bu hastaları, bulaştırıcılıkları kayboluncaya dek izole edip diğer  insanlardan ayırmak için hastanede yatırdıklarını aktaran Altın, ''Türk Toraks  Derneği, en büyük göğüs hastalıkları uzmanlık derneği olarak tüberküloz çalışma  grubuyla, gerek kongreler, gerekse de eğitim toplantılarıyla uzman ve asistan  hekimlerimizin eğitimlerini yaparken, Sağlık Bakanlığı, Verem Savaş Dispanserleri  çalışanlarıyla da işbirliği yaparak dirençli vaka sayısının artmaması için  gereken desteği sağlamaktadır'' şeklinde konuştu. 
 
Bu amaçla öncelikle bulaştırıcı olan akciğer veremli hastaları erken  teşhis edip Doğrudan Gözetimli tedaviye alarak direnç gelişmesini önlenmek  gerektiğini ifade eden Altın, son yıllarda başarıyla uygulanan bir sağlık elemanı  gözetiminde ilaç kullandırılmasıyla, verem olgu sayısının yılda yüzde 6 civarında  azalarak yıllık vaka sayısının 14 binlere düştüğünü bildirdi. 
 
Erken teşhis ve düzenli tedavi önemli 
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada  2012'de yaklaşık 8,6  milyon tüberküloz hastası bulunduğunu, yeni vakaların da ortalama yılda yüzde 2  azaldığını anlatan Altın, Türkiye'nin dünya ortalamasına göre tüberküloz  savaşında 3 kat daha fazla başarılı olduğunu kaydetti. 
 
Akciğer tüberkülozlu hastaları erken teşhis edip düzenli 6 aylık  tedavi verildiğinde yeni oluşacak dirençli olgu sayısının giderek azalacağını  belirten Altın, dirençli tüberküloz vakası saptandığında ise bu hastaların da 2  yıl sıkı takiple tedavisini tamamlamalarının sağlanması gerektiğini vurguladı. 
 

Türkiye'de tüberküloz tedavisinin ücretsiz olduğunu hatırlatan Altın,  ''gayet iyi organize edilmiş verem savaşı çalışmalarıyla başarılı sonuçlar  alınmaktadır. Bu yüzden verem hastalarını gizleyip saklamadan, daha başlangıçta  ilgili sağlık kuruluşuna başvurmak çok önemlidir'' ifadesini kullandı.  

Bakıcınız için sağlık kontrolü hizmeti www.acibademmobil.com.tr/bakicim-mobil-check-up/

Kaynak : Milliyet

Yorumlar
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum bırakabilirler.
Adınız
E-Mail
Yorum metini:
İnsan gücünün doğru kullanılması, yapılan işin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Hedefimiz kaliteli işgücüne ihtiyaç duyan aileler ile işin gerektirdiği performansı gösterecek iş arayanı buluşturmak, iki tarafın da beklentilerine en iyi şekilde cevap verebilmektir... Arayın, Gözünüz Arkada kalmasın, Rahatınıza katkımız olsun...
İletişim
Bakıcı Dadı İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Hizmetleri
Adres :Postane Mahallesi Şafak sokak Kaptan apt. NO:8 Daire 2 Tuzla/İSTANBUL
GSM : (0533) 200 2457
E-mail : info@bakici-dadi.com

Sayaç